Sprawozdanie z Berlina

23 listopada 2017, czwartek 21:11

Sprawozdanie z wyjazdu na kurs doszkalający do Berlina w ramach projektu “Mobilność kadry edukacyjnej”.

W dniach 13 – 18 listopada 2017 Ewelina Ramotowska oraz Joanna Sawicka (jako wizytator i obserwator) uczestniczyły w kursie metodycznym dla nauczycieli „Project based learning in the classroom”, zorganizowanym przez szkołę Europass Academy w Berlinie. Zajęcia odbywały się codziennie od 9 rano do 14 w czternastoosobowej grupie składającej się z Polek, Belgów, Włoszek, Hiszpanek i Chorwatek. Kurs obejmował takie zagadnienia jak wykorzystywanie metody projektu w trakcie nauczania, metodę „flipped classroom” (odwrócone nauczanie), ewaluację lekcji oraz motywację uczniów. Podczas zajęć uczestnicy mieli niepowtarzalną okazję przyjrzeć się metodom pracy innych nauczycieli, zgłębić iedzę na temat włoskich, hiszpańskich, chorwackich i belgijskich systemów szkolnych. Ponadto, uczestniczki nawiązały międzynarodowe kontakty oraz zaangażowały się w projekty między poszczególnymi szkołami na międzynarodowej platformie etwinningowej (uczniowie VI LO i nauczyciele już niebawem przystąpią do projektów „Clicks in the city”, „Let’s power together” and „We and Europe”. Zajęcia odbywały się w języku angielskim, co pozwoliło wszystkim nauczycielom udoskonalić swoje kompetencje językowe.

Europass Academy zadbała również o czas wolny uczestników organizując wycieczkę po Berlinie szlakiem najważniejszych miejsc stolicy. Zwiedziliśmy Reichstag, Bramę Brandenburską, mur berliński na West Side Gallery, pomnik Holokaustu oraz Wyspę Muzeów (w tym przepiękny Pergamon). Poza tym, została zorganizowana też wycieczka z anglojęzycznym przewodnikiem do Poczdamu, gdzie mieliśmy okazję zwiedzić stare miasto oraz niecodzienny zespół parkowo-pałacowy Sanssouci.

Uczestnictwo w kursie “Project based learning in the classroom” było wartościowym doświadczeniem, obcowanie z nauczycielami z innych krajów zaowocowało współpracą przy projektach a wymiana dobrych praktyk dydaktyczno-wychowawczych z pewnością znajdzie odzwierciedlenie podczas naszych lekcji.

7 lipca 2022, czwartek 12:59
W drugim semestrze roku szkolnego 2021/2022 uczniowie klasy IA uczestniczyli w projekcie eTwinning "Kuferek z pamiątkami".
4 lipca 2022, poniedziałek 14:21
Spotkanie podsumowujące realizację projektu Erasmus+ pt. „Cre@t1ve Conflict Resolution and Peer-to-Peer School Mediation” odbyło się w Atenach, w Grecji.