Sprawozdanie z wyjazdu do Stambułu w ramach projektu ERASMUS+

23 maja 2016, poniedziałek 09:13

W dniach 8-14 maja 2016 roku, dwie nauczycielki oraz czworo uczniów wzięło udział w kolejnej projektowej mobilności w ramach partnerskiego projektu programu Erasmus Plus,  Akcja 2 „Partnerstwa strategiczne”, pod nazwą: „Slow down, Move your body, Improve your diet, Learn  for Life, and Enjoy school time – S.M.I.L.E.”

Spotkanie to odbyło się w Stambule, w Turcji w szkole Atisalani Anadolu  Lisesi.

Celem wizyty było przedstawienie realizacji zadań z modułu 4 podjętych w ramach programu Erasmus Plus: zaprezentowanie przeprowadzonych wcześniej wywiadów ze sportowcami gier zespołowych oraz „Icebreakers”. Każda grupa uczestników miała również możliwość przedstawienia i partycypowania w grach tradycyjnych, sportach zespołowych, jak też oglądania pokazu na żywo tradycyjnych tureckich tańców ludowych w wykonaniu uczniów tamtejszego liceum.  Uczniowie mieli możliwość pracy w laboratoriach multimedialnych wraz ze swoimi zagranicznymi rówieśnikami przygotowując prezentacje Powtoons na temat poszanowania zasad w sportach indywidualnych i zespołowych.

Oprócz spotkań roboczych delegacje miały również okazję uczestniczenia w codziennym życiu szkoły tureckiej, poznania innych kolegów i koleżanek z partnerskiego liceum, a także wtopienia się w atmosferę nauczania w stambulskiej szkole.

Aspektem kulturowym objętym  programem mobilności były wyprawy edukacyjne mające na celu zapoznanie się z głównymi atrakcjami turystycznymi w Stambule. Program zwiedzania obejmował: historyczną część Stambułu: dzielnica Sultanahmed z Hagią Sophią, Błękitnym Meczetem, Hipodrom, Cysterna Bazyliki zwana też Yerebatan Saray oraz Kariye Muzeum – świątynia chrześcijańska z najpiękniejszymi na świecie freskami bizantyjskimi.

Spotkanie w Stambule zakończyło się sukcesem zarówno dla uczniów jak i nauczycieli. Nastąpiła bardzo pożyteczna wymiana doświadczeń na wielu płaszczyznach. Młodzież nawiązała nowe kontakty i przyjaźnie, poznała nową kulturę, a przede wszystkim miała okazję “doszlifowania” języka angielskiego.

Z niecierpliwością oczekujemy kontynuacji projektu w kolejnym roku szkolnym i przygotowujemy się do następnych mobilności.

5 lutego 2023, niedziela 20:09
Ogólnopolski konkurs biologiczno-chemiczny dla uczniów szkół ponadpodstawowych.
3 lutego 2023, piątek 17:20
Z wielką radością informujemy, że Mikołaj Pawlak z kl. IV C zakwalifikował się do etapu eliminacji centralnych 46 Olimpiady Języka Niemieckiego, które odbędą się pod koniec marca 2023 r. w Poznaniu.
3 lutego 2023, piątek 17:19
Chcesz dodatkowo dostać 10 punktów z języka obcego (francuskiego, niemieckiego, rosyjskiego)?