Sprawozdanie z wyjazdu do Bari w ramach projektu ERASMUS+

KA2 Strategic Partnership
2015-1-IT02-KA201-015458
Slow down, Move your body, Improve your diet,
Learn for life, and Enjoy school time S.M.I.L.E.

W dniach 7-13 lutego 2016 roku, dwie nauczycieli oraz pięcioro uczniów wzięło udział w pierwszej projektowej mobilności w ramach partnerskiego projektu programu Erasmus Plus, Akcja 2 „Partnerstwa strategiczne”, pod nazwą: „Slow down, Move your body, Improve your diet, Learn  for Life, and Enjoy school time – S.M.I.L.E.”

Spotkanie to odbyło się w mieście Bari, we Włoszech w szkole Convitto Nazionale Domenico Cirillo.

Celem wizyty było przedstawienie realizacji zadań  modułowych podjętych w ramach programu Erasmus Plus, zaprezentowanie przygotowanych wcześniej materiałów przez wszystkich uczestników krajów partnerskich. Każda grupa uczestników miała możliwość przedstawienia i partycypowania w grach tradycyjnych, sportach zespołowych, jak również pokazie na żywo tradycyjnych tańców ludowych. Organizatorzy spotkania przeprowadzili także konkurs na logo projektu, ulotkę, najlepszy plakat. Uczniowie mieli możliwość pracy w laboratoriach multimedialnych, wraz ze swoimi zagranicznymi rówieśnikami przygotowując internetowe wersje artykułów poświęconych historii sportu w swoich krajach oraz wspólnie redagując e-book dotyczący tematyki sportów tradycyjnych.

Razem z przedstawicielami z Polski w realizacji zadań uczestniczyli również nauczyciele i uczniowie z Łotwy, Rumunii, Turcji i Włoch.

Oprócz spotkań roboczych delegacje miały również okazję uczestniczenia w prezentacjach przygotowanych przez uczniów szkoły “Convitto Nazionale D. Cirillo” oraz lekcjach, mogąc w ten sposób poznać warsztat i metody pracy włoskich kolegów oraz atmosferę nauczania we włoskiej szkole.

Aspektem kulturowym objętym programem mobilności były wyprawy edukacyjne mające na celu zapoznanie się z głównymi atrakcjami turystycznymi w Bari i regionie Apulii. Program zwiedzania obejmował: Stare Miasto, Bazylikę św. Mikołaja, Katedrę w Bari, Zamek oraz najpopularniejsze w regionie jaskinie – Grotta di Castellano oraz urokliwe miasteczko – Alberobello słynące z unikatowych form budownictwa wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Spotkanie w Bari zakończyło się sukcesem zarówno dla uczniów jak i nauczycieli. Nastąpiła bardzo pożyteczna wymiana doświadczeń na wielu płaszczyznach. Młodzież nawiązała nowe kontakty i przyjaźnie, poznała nową kulturę, a przede wszystkim miała okazję “doszlifowania” języka angielskiego.

Przed nami kolejne wielkie wyzwanie – rewizyta wszystkich partnerów z krajów uczestniczących w projekcie S.M.I.L.E.

Z niecierpliwością oczekujemy wizyty naszych gości i czynimy wszelkie starania, aby przygotować program adekwatny do potrzeb projektu.

Joanna Sawicka

5 lutego 2023, niedziela 20:09
Ogólnopolski konkurs biologiczno-chemiczny dla uczniów szkół ponadpodstawowych.
3 lutego 2023, piątek 17:20
Z wielką radością informujemy, że Mikołaj Pawlak z kl. IV C zakwalifikował się do etapu eliminacji centralnych 46 Olimpiady Języka Niemieckiego, które odbędą się pod koniec marca 2023 r. w Poznaniu.
3 lutego 2023, piątek 17:19
Chcesz dodatkowo dostać 10 punktów z języka obcego (francuskiego, niemieckiego, rosyjskiego)?