
Zapraszam do udziału w XXIV Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Etap szkolny odbędzie się 16 października 2019 r. o godz. 10.50.
Tematyka wiodąca: „Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości”.
- Nadwaga i otyłość jako wynik zaburzeń w regulacji procesów metabolicznych.
- Nadwaga i otyłość jako wynik błędów żywieniowych.
- Żywność jako nośnik energii dla organizmu.
- Otyłość oraz nadwaga a ryzyko rozwoju innych chorób cywilizacyjnych.
- Otyłość i nadwaga a aktywność fizyczna.
- Żywienie zbiorowe a dietoprofilaktyka.
- Dieta spersonalizowana jako klucz do skutecznej dietoprofilaktyki.
- Rola fitoterapii w profilaktyce nadwagi i otyłości.
- Żywność funkcjonalna w profilaktyce nadwagi i otyłości.
- Produkty light – szansa na schudnięcie czy pułapka?
- Opakowania – nośnik informacji ważnych z punktu widzenia dietoprofilaktyki.
- Wykorzystanie suplementów w terapii nadwagi i otyłości.
Chętni uczniowie proszeni są o zgłoszenie udziału do 1 października 2019 r. do p. Marzenny Skibickiej sala 12.