Sprawozdanie z wyjazdu do Cremy w ramach projektu ERASMUS+

28 listopada 2016, poniedziałek 09:26

W dniach 05-12 listopada 2016 roku, dwie nauczycielki oraz siedmioro uczniów naszej Szkoły wzięło udział w kolejnej mobilności w ramach partnerskiego projektu programu Erasmus Plus, Akcja 2 „Partnerstwa strategiczne” pod nazwą: „Slow down, Move your body, Improve your diet, Learn for life and Enjoy school time – S.M.I.L.E.”

Spotkanie partnerskie odbyło się w Cremie, we Włoszech w szkole ISTITUTO ISTRUZIONE SUPERIORE PIERO SRAFFA. Oprócz uczniów i nauczycieli VI LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO IM. KRÓLA ZYGMUNTA AUGUSTA W BIAŁYMSTOKU w zajęciach projektowych uczestniczyli uczniowie i nauczyciele z LICEUL TEHNOLOGIC PETROL w Rumunii, ATISALANIANADOLULISESI w Turcji, BAUSKAS VALSTS GIMNAZIJA z Łotwy oraz CONVITTO NAZIONALE DOMENICO CIRILLO-SCUOLE ANNESSE z Włoch.

Celem wizyty było przedstawienie zadań zawartych w  Module 5 podjętych w ramach projektu Erasmus Plus. Uczniowie prezentowali swoje artykuły dotyczące dopingu i jego zgubnego wpływu na zdrowie i karierę sportowców, wymieniali poglądy na temat wagi zdrowej, sportowej rywalizacji. Ponadto każda grupa miała okazję wzięcia udziału w interesujących zajęciach sportowych w Sport Center Crema. Uczniowie próbowali swoich sił między innymi na ściance wspinaczkowej, jednak największą popularnością cieszyła się tradycyjna, włoska gra – Bocce. Koleją atrakcją sportową była sztafeta, której trasa przebiegała ulicami Cremy i kończyła się w samym centrum tego malowniczego miasteczka, przed katedrą Duomo. Trójka naszych uczniów została nagrodzona medalami, a wszyscy uczestnicy otrzymali gratulacje i podziękowania od organizatorów. Na zakończenie w niebo pofrunęły baloniki z hasłami antydopingowymi przygotowanymi przez uczestników projektu.  Kolejne dni również upływały w duchu sportowym.

Oprócz spotkań roboczych delegacje miały okazję uczestniczenia w codziennym życiu włoskiej szkoły, poznania praw i zasad panujących w szkole.  Uczniowie włoskiej szkoły podczas prezentacji zapoznali gości z urokami Cremy oraz całego regionu – Lombardii.

Aspektem kulturowym objętym programem mobilności były wyprawy edukacyjne mające na celu zapoznanie się z głównymi atrakcjami turystycznymi w Cremie oraz Mediolanie. Program turystyczny obejmował zabytkową cześć Mediolanu. Uczniowie obejrzeli zamek Sforzów,  zwiedzili słynną gotycką katedrę Duomo, z dachu której podziwiali panoramę starówki miasta. Duże wrażenie na wszystkich uczestnikach wywarł stadion w Mediolanie, słynny San Siro, gdzie odbywają się  mecze obu drużyn AC Milan oraz Inter .

Spotkanie w Cremie zakończyło się sukcesem zarówno dla uczniów jak i dla nauczycieli. Było ono doskonałą okazją do wymiany doświadczeń na wielu płaszczyznach. Młodzież nawiązała nowe kontakty i przyjaźnie, poznała styl życia włoskiej rodziny oraz system edukacyjny we Włoszech. Ponadto wyjazd do Cremy był doskonałą okazją do rozwinięcia kompetencji społecznych i językowych, do podniesienia poziomu komunikowania się w języku angielskim.

28 listopada 2022, poniedziałek 19:23
25 listopada 2022 roku klasy IIIG i IA zorganizowały w VILO kiermasz charytatywny.
28 listopada 2022, poniedziałek 19:13
17 listopada 2022 roku klasa IA oraz przedstawiciele klasy IC wzięli udział w jednodniowej wycieczce do Warszawy.
23 listopada 2022, środa 17:18
Dnia 29.10.2022 roku w lesie Pietrasze odbyła się Licealiada Wojewódzka w biegach na orientację.